De geschiedenis van de sneaker

Sneakers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen draagt ze en ze zijn in alle vormen, maten en kleuren verkrijgbaar. Toch waren er vroeger geen sneakers en zijn deze met de jaren mee ontstaan. Wij leggen je in dit blogartikel de geschiedenis van de sneaker uit. 

De voorganger van de sneaker

Voor de geschiedenis van de sneaker gaan wij terug in de tijd naar 1865. In 1865 werd de sport  Croquet veel gespeeld. Deze sport is een variant van golf en werd gespeeld op een grasveld. Doordat het op een grasveld gespeeld werd was een schoen met een goede grip cruciaal. In die tijd werden er vooral veel nette schoenen gedragen en soms wat praktische schoenen tijdens werk. het was dus totaal niet van die tijd om makkelijke sneakers te dragen maar nette schoenen. Door de sport Croquet kregen mensen toch een behoefte aan een goede gemakkelijke schoen met veel grip zodat ze de sport beteren konden beoefenen. De croquet sandaal  werd niet lang daarna geïntroduceerd. de croquet sandaal had een rubberen zool, een canvas bovenkant met uiteraard veters. je kunt de croquet sandaal dus vergelijken met een gymschoen die later in een betere vorm als de sneaker wordt gezien. 

Sporters en sneakers

Die jaren erna worden sneakers vooral gedragen door sporters. Als je sport heb je natuurlijk een gemakkelijke en ondersteunende schoen nodig met veel grip. De sneaker werd dus al wel veel normaler maar dan op het gebied van sport en niet voor het dagelijks leven. Hoe de sneakers op een gegeven moment ook gedragen werden op straat en het dagelijks leven hebben we aan de jeugd te danken. Door de populariteit van de sneakers onder sporters wilde kinderen deze sneakers ook hebben. Ze wilde op hun idolen in de sport lijken waardoor er veel vraag naar was. In de jaren 70 begonnen bekende muzikanten, hippies en filmsterren ook sneakers te dragen. Zo is de sneaker is ons dagelijks leven genormaliseerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *